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Standard Interpretations
/ Correct manner to interpret air sample measurements of an employee's asbestos exposure when the samples
are overloaded.

» Standard Number: 1926.1101 ; 1926.1101(c)(1) ; 1926.1101(f)(1)

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at http://www.osha.gov.

January 17, 2006

Mr. Roman Gray

Division of Labor Standards and Safety

Alaska Department of Labor and Workforce Development
1111 W. 8" St. Rm 304

P.O. Box 21149

Juneau, AK 99802-1149

Dear Mr, Gray:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter to our Salt Lake
Technical Center (SLTC) was forwarded to OSHA's Directorate of Enforcement Programs, Office of Health
Enforcement, in the national office. You requested clarification concerning OSHA's asbestos standards and the
requirements for air sampling to monitor employee exposures against the permissible exposure limits (PELs).
Specifically, you requested clarification in dealing with an air sample that cannot be analyzed because it is
overloaded with debris. This reply letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and
may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence. Your paraphrased
question and our reply are below.

Question: What is OSHA's guidance on the correct manner to interpret air sample measurements of an
employee's asbestos exposure in determining an 8-hour time weighted average (TWA), when some of the
sampled shift is measured by samples which are overloaded?

Reply: OSHA's three asbestos standards, the Construction Industry standard, 29 CFR 1926.1101, the General
Industry standard, 29 CFR 1910.1001, and the Shipyard standard, 29 CFR 1915.1001, all contain employee
exposure monitoring requirements related o your question. We will answer your question by first listing the
applicable standard paragraphs from the construction industry standard, followed by the specific guidance you
requested. The requirements and guidance are equivalent for all three asbestos standards; also our general
guidance on handling overloaded air samples applies to any OSHA standard with requirements for monitoring
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employee exposure to airborne contaminants.

1926.1101(c)(1) Time-weighted average limit (TWA) states, "The employer shall ensure that no employee is
exposed to an airborne concentration of asbestos in excess of 0.1 fiber per cubic centimeter of air as an eight (8)
hour time-weighted average (TWA), as determined by the method prescribed in Appendix A to this section, or by
an equivalent method."

1926.1101(f)(1)(i) General monitoring criteria states, "Each employer who has a workplace or work operation
where exposure monitoring is required under this section shall perform monitoring to determine accurately the
airborne concentrations of asbestos to which employees may be exposed.”

1926.1101(f)(1)(ii) states, "Determinations of employee exposure shall be made from breathing zone air samples
that are representative of the 8-hour TWA and 30-minute short-term exposures of each employee."

1926.1101(f)(1)(iii) states, "Representative 8-hour TWA employee exposure shall be determined on the basis of
one or more samples representing full-shift exposure for employees in each work area. Representative 30-minute
short-term employee exposures shall be determined on the basis of one or more samples representing 30 minute
exposures associated with operations that are most likely to produce exposures above the excursion limit for
employees in each work area.”

These standards require employers to monitor employee exposures by collecting representative air samples
whose aggregate sampling time is as close as possible to the employee's full work shift, not to exceed 8 hours.
OSHA's 8-hour TWA PELs were established on the basis of a standard 8-hour work shift. For certain asbestos
work activities that expose employees to high concentrations of dust, such as construction work, personal air
samples can become overloaded quickly with dust and fibers. Therefore, it may be necessary to take several,
sequential air samples during the work shift. These sample results are then added together to calculate the
employee's cumulative exposure as an 8-hour TWA. The computation formula for adding multiple samples from a
monitored work shift's exposure is the standard industrial hygiene formula for cumulative exposures, as listed in
OSHA's Air contaminants standards (see 1910.1000(d)(1) or 1915.1000(d)(1)).

While monitoring an employee's exposure to an airborne contaminant, such as asbestos, occasionally samples
are lost, damaged, overloaded, or are otherwise unusable. Analytical laboratories report such samples as "VOID,"
with a note of explanation. An overloaded asbestos air sample is one in which non-asbestos dust obscures some
or all of the fibers on the filter and therefore makes it impossible to accurately determine the concentration of
asbestos in the laboratory's microscopic analysis. Such samples should not be counted by an employer in TWA
calculations of employee exposure. The use of a "zero" exposure result for such samples is inappropriate; it will
underestimate the employee's true exposure. An employer has the responsibility to "accurately” determine his
employee's exposure to asbestos.

The air in the workplace during time periods represented by overloaded samples was not properly sampled and,
instead, should be re-sampled using lower volume samples so that they do not become overloaded. In the
1926.1101 standard, paragraph 5.2.8 of Appendix B suggests sampling procedures to avoid the problem of
overloading asbestos samples with non-asbestos dust. For example, the suggested maximum sampling volume
for asbestos removal operations exhibiting visible dust is 100 liters of air.

The word "representative” in the context of the standard does not mean a representative subset of time, say one

hour of an 8-hour work shift. It means that the TWA sampling represents the day-to-day exposure of all employees

who perform similar asbestos activities in a given work area. Although the minimum sampling duration for

measuring an 8-hour TWA is not specified in the asbestos standards, several other OSHA substance-specific
https:/Awww.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/2006-01-17 2/4



7/9/2019 Correct manner to interpret air sample measurements of an employee's asbestos exposure when the samples are overloaded. | Occupatio. ..
- standards (e.g., arsenic, benzene, cadmium, and coke oven emissions) require full-shift personal sampling to
monitor at least seven (7) continuous hours of an employee's work shift in order to be considered sufficient to
determine the 8-hour TWA.

In summary, the exposure monitoring requirements in the asbestos standards, as with other OSHA health
standards, require the employer to monitor employee exposures initially and routinely so that appropriate hazard
control measures are implemented and maintained to protect the employees. These requirements are intended to
have the employer regularly collect sample sets which accurately measure employee exposures with statistical
significance and a deliberate sampling strategy to demonstrate all employee exposures in all hazardous work
activities.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA
requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements
and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter
constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be
affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new
information. To keep apprised of such developments, you can continue to consult OSHA's website at
www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at

202-693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs

UNITED STATES
DEPARTMENT OF LABOR

Occupational Safety & Health Administration
200 Constitution Ave NW

Washington, DC 20210
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